Vprašanje:

Dom za ostarele. Delavec po 55. letu starosti. Lahko dela v popoldanskem času ali ne?
 

Odgovor:

Za konkreten odgovor bi bilo potrebno vedeti, kako je opredeljen delovni čas delavca v pogodbi o zaposlitvi. Torej ali gre za redno ali nadurno delo.

V kolikor gre za redno delo, ni omejitev, v kolikor pa gre za nadurno delo, pa lahko po 199. členu Zakona o delovnih razmerjih delodajalec starejšemu delavcu (staremu nad 55 let), odredi nadurno ali nočno delo le z delavčevim pisnim soglasjem.

e-obrazec - Soglasje delavca za nočno in/ali nadurno delo

Tudi Kolektivna pogodba za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije, za katero predvidevamo, da velja v tem konkrtnem primeru, dodatnega varstva za starejšega delavca, glede delovnega časa, ne opredeljuje.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdo in kdaj lahko opravlja nadurno delo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!