Vprašanje:

Sem 5 let pred upokojitvijo. Delam v trgovini. Moram še vedno delati ob nedeljah in praznikih?


Odgovor:

Z vidika tovrstnega dela ni pomembno, koliko Vam manjka do upokojitve, ampak Vaša starost. Te omejitve veljajo za starejše delavce. Omejitve veljajo za nadurno in nočno delo.

Starejši delavec je po ZDR-1 delavec, ko dopolni 55 let. Delavec, ki je starejši od 55 let, lahko opravlja nadurno ali nočno le, če za to poda pisno soglasje.

e-obrazec - Soglasje delavca za nočno in/ali nadurno delo

197. člen
(opredelitev)

Delavci, starejši od 55 let, uživajo posebno varstvo (v nadaljnjem besedilu: starejši delavec).

 

199. člen
(omejitev nadurnega in nočnega dela)


Starejšemu delavcu delodajalec brez delavčevega pisnega soglasja ne sme odrediti nadurnega ali nočnega dela.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!