Vprašanje:

Delavka stara 56 let, dela v domu za ostarele. Lahko dela v popoldanski izmeni ali ne?

 

Odgovor:

Kot določa 199. člen Zakona o delovnih razmerjih delodajalec starejšemu delavcu, torej delavcu starejšemu od 55 let, ne sme odrediti nadurnega ali nočnega dela, brez njegovega pisnega soglasja.

V kolikor gre v primeru popoldanskega dela za nadurno delo, mora tako delodajalec od delavke pridobiti njeno soglasje.

e-obrazec - Soglasje delavca za nočno in/ali nadurno delo

V kolikor gre za izmensko delo, zakon takšne omejitve ne določa. Za konkreten odgovor bi zato morali preveriti določila o delovnem času v pogodbi o zaposlitvi delavke, ter tudi določila kolektivne pogodbe, ki velja za delodajalca delavke.

Predvidevamo, da se v tem konkretnem primeru uporablja Kolektivna pogodba za zaposlene v zdravstveni negi.  Tudi tu izmensko delo ni prepovedano, določa pa da zaposlenega, ki je dopolnil 50 let starosti, praviloma ni mogoče proti njegovi volji razporediti v nočno delo in dežurstvo.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdo in kdaj lahko opravlja nadurno delo?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!