Vprašanje:

Leta 2021 je bila izvršba bivše ustavljena. Sedaj leta 2024 je otrok že polnoleten. Lahko on terja ali je zastaralo?
 

Odgovor:

Otrok lahko če želi, vloži predlog za izvršbo.

e-obrazec - Predlog za izvršbo - izterjava preživnine

Za odgovor, ali je zadeva zastarala, pa bi morali pregledati konkretno dokumentacijo. Zastaranje se pretrga z vložitvijo tožbe in z vsakim drugim upnikovim dejanjem zoper dolžnika pred sodiščem ali drugim pristojnim organom, da bi se ugotovila, zavarovala ali izterjala terjatev. Po pretrganju začne zastaranje znova teči in se čas, ki je pretekel pred pretrganjem, ne šteje v zastaralni rok, ki ga določa zakon.

To pomeni, da zastaranje med časom, ko teče postopek izvršbe ne teče. V kolikor se izvršilni postopek ustavi, prične po končanju postopka zastaranje teči znova od začetka.

Za konkreten odgovor glede zastaranja je tako, kot omenjeno, potreben pregled vaše dokumentacije. Terjatve, ki so bile ugotovljene s pravnomočno sodno odločbo ali z odločbo drugega pristojnega organa ali s poravnavo pred sodiščem ali drugim pristojnim organom zastarajo v desetih letih, tudi tiste, za katere zakon sicer določa krajši zastaralni rok.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si -  Izvršba preživnine - Kako izterjati preživnino po sodni poti in kaj storiti, če je izterjava neuspešna?

Informiran.si -  Kdaj zastara dolg (račun, položnica,...)?

Informiran.si -  Kako podati ugovor zoper sklep o izvršbi?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!