Vprašanje:

1.6.1994 sem se ločila. Prejela nisem nobene preživnine. Leta 2000 je bila hči stara 18. Koliko preživnin lahko iztožim?
 

Odgovor:

Kolikor razumemo, ste leta 1994 izpeljali postopek razveze zakonske zveze, v katerem je bila predvidoma določena tudi preživnina za vajino hči, ki pa je njen oče ni plačeval.

Starši so dolžni preživljati svoje otroke do polnoletnosti, tako da v skladu s svojimi sposobnostmi in zmožnostmi zagotovijo življenjske razmere, potrebne za otrokov razvoj. Če se otrok redno šola, pa tudi če se redno šola vpisan na izredni študij, so ga starši dolžni preživljati tudi po polnoletnosti, vendar največ do dopolnjenega šestindvajsetega leta starosti. V tem primeru bi njen oče moral plačevati preživnino do hčerkinega 26. leta.

Glede na to, da je hčerka polnoletna, bi morala izvršbo za izterjavo preživnine vložiti ona sama. Vendar, glede na to, da je od tega skrajnega roka poteklo že 9 let, sklepamo, da so preživninske obveznosti zastarale.

Vsak posamezen obrok preživnine zastara v 3. letih. V kolikor zastaranje ni bilo pretrgano (če niste že prej vložili izvršbe), so terjatve iz naslova preživnine do bivšega moža zastarale. Seveda pa bi za konkreten odgovor morali poznati vse informacije o zadevi.

Več o tem si lahko preberete spodaj:

Informiran.si - Kdaj zastara dolg (račun, položnica,...)?

Informiran.si - Kako izterjati preživnino po sodni poti in kaj storiti, če je izterjava neuspešna?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!