Vprašanje:

Ali dolg do Jamstvenega sklada absolutno zastara po 10.letih ne glede na izvršbe?
 

Odgovor:

Ne. Izterjava preživnine s strani Jamstvenega sklada RS se namreč ne smatra kot izterjava davčnega dolga ampak izterjava preživnine, ki je na podlagi subrogacije prešla na Jamstveni sklad.

Prav tako izterjave ne vodi Finančna uprava RS, ampak pristojno sodišče. 

Zato velja, da zastaranje med postopkom izvršbe ne teče, ter dolg (kot to velja za davčni dolg) tako po 10. letih ne preneha.

Več lahko preberete v člankih:

Informiran.si - Kdaj zastara dolg (račun, položnica,...)?

Informiran.si - Kako izterjati preživnino po sodni poti in kaj storiti, če je izterjava neuspešna?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja v povezavi z izvršbo.

Informiran.si - Kako podati ugovor zoper sklep o izvršbi?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!