Vprašanje:

Ali bratranec in sestrična pokojne spadata v drugi dedni red ali spadata v ta dedni red nečak in nečakinja?
 

Odgovor:

V II. dedni redu dedujejo starši pokojnika (1/2 premoženja) in zakonec zapustnika (1/2 premoženja). 

V III. dednem redu dedujejo stari starši zapustnika.

Potomci dedujejo na podlagi vstopne pravice, v kolikor je dedič pokojen. Potomci si razdelijo delež, ki bi ga dedoval njihov starš, v kolikor ne bi umrl pred zapustnikom.

Bratranec in sestrična spadata v III. dedni red. Dedujeta dedni delež, ki bi ga dedovali (v kolikor ni dedičev I. ali II. dednega reda) najprej stari starši zapustnika (če ne bi bili pokojni), nato pa njun starš, stric ali teta zapustnika (če ne bi bil pokojen).

V II. dedni red spadata nečak in nečakinja. Dedujeta dedni delež, ki bi ga dedovali (v kolikor ni dedičev I. dednega reda) najprej starši zapustnika (če ne bi bili pokojni), nato pa njun starš, brat ali sestra zapustnika (če ne bi bil pokojen).

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si -  Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Pravni e-Priročnik - Kako sestaviti oporoko

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!