Vprašanje:

Je mati upravičena do dediščine po umrlem sinu in v kakšni višini?

Odgovor:

Mati je dedinja po sinu v primeru, da pride do dedovanja v II. dednem redu. Do dedovanja v II. dednem redu pride, če zapustnik (sin) ni imel potomcev.

V II. dednem redu tako 1/2 zapuščine deduje sinova žena (ali izvenzakonska partnerka), drugo 1/2 pa skupaj v enakih deležih dedujeta sinova starša.

Če sin ni zapustil zakonca, dedujejo pokojnikovi starši vso zapuščino po enakih delih.

V primeru, da je mati upravičena dedovati, lahko na zapuščini (če je denimo sin vse premoženje v oporoki zapustil drugi osebi, ali če je premoženje prej podaril) zahteva nujni delež. Nujni delež za starša znaša 1/3 deleža, ki bi mu pripadel po zakonu.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si -  Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Pravni e-Priročnik - Kako sestaviti oporoko

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!