Vprašanje:

Do kolikšnega dela so upravičeni dediči, če je zapustnik teta in drugih potomcev, razen sedmih nečakov?
 

Odgovor:

V tem konkretnem primeru dedovanje poteka v II. dednem redu.

Nečaki si razdelijo deleže, ki bi jih (v kolikor bi bili še živi) dedovali njihovi starši. Deleži se med pokojne brate in sestre zapustnice delijo v enakih deležih.

Primer: Zapustnica (teta) je imela 3 brate, ki so že vsi pokojni. V kolikor bi bili bratje še živi, bi vsak dedoval 1/3. 2 brata sta imela po 3 otroke, 1 brat je imel enega otroka (nečaki, ki dedujejo po teti).

Nečaki dedujejo tako, da premoženje po prvem bratu dedujejo njegovi trije potomci (vsak 1/3 očetove 1/3; vsak od njih torej 1/9 celotne zapuščine). Isto velja za potomce drugega brata. Nečak, ki je edini potomec po tretjem bratu, pa sam deduje 1/3, ki bi pripadla njegovemu očetu.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si -  Kako in kdaj lahko razdedinite nujnega dediča?

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si -  Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si -  Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!