Vprašanje:

Do kolikšnega deleža imam pravico po smrti brata moje pokojne babice? Živa je še njegova sestra in njeni otroci.
 

Odgovor:

Dedovanje poteka po dednih redih.

Kolikor razumemo iz vprašanja, pokojni ni imel otrok, niti žene ali zunajzakonske partnerke.

V tem primeru bo dedovanje potekalo v II. dednem redu. V II. dednem redu deduje 1/2 zakonski partner, drugo 1/2 pa zapustnikovi starši. V kolikor ni zakonca, dedujejo v celoti starši. V kolikor so starši pokojni, na podlagi vstopne pravice dedujejo njihovi potomci.

V konkretnem primeru so sorodniki po pokojnem njegova sestra, njeni otroci in vi, vnuk njegove druge sestre. Dediča sta tako vi in njegova sestra. 

Oba dedujeta enake deleže. Kot omenjeno, sta dediča zapustnikova starša. Ker sta pokojna, na podlagi vstopne pravice, njun delež dedujejo njuni potomci v enakih delih.  To sta sestra pokojnika in vaša babica. Ker je vaša babica pokojna, njen delež priprada njenim potomcem, ker so tudi ti pokijni, pa njihov delež dedujejo njihovi potomci, torej vi.

Pri tem seveda sklepamo, da je imel pokojni le dve sestri in da ste vi edini še živi potomec po babičini strani.

Otroci po pokojnikovi sestrini strani niso dediči, vsaj ne, dokler je še živa.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kako in kdaj lahko razdedinite nujnega dediča?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

Informiran.si - Kako urediti stanovanje v mansardi tudi s pravnega vidika?

e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!