Vprašanje:

So-mejaš me prosi za služnost poti do njive. Se strinjam, vendar proti določeni odškodnini. Kako določim višino odškodnine?

Odgovor:

Višino odškodnine dogovorita sama in jo opredelita v pogodbi o ustanovitvi stvarne služnosti.

e-obrazec - Pogodba o stvarni služnosti

Načeloma bi morala odškodnina predstavljati višino škode, ki jo boste zaradi služnosti utrpeli (zmanjšana vrednost nepremičnine ali dejanska škoda in izgubljeni dobiček).

Za oceno škode lahko najameta tudi ustreznega cenilca oz. izvedenca. V kolikor dogovor ni mogoč, lahko o tem odloča sodišče.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdaj se šteje, da je pot po sosedovi parceli priposestvovana?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!