Vprašanje:

Srne nam pridejo na vrt in vse pojejo. Menda znotraj 100 m lahko za ograjo izstavimo račun lovcem. Kako ukrepati?


Odgovor:

To področje ureja Zakon o divjadi in lovstvu.

1. Če je bila škoda povzročena na lovski površini, odškodninsko odgovovarja upravljalec lovišča. Škoda se oceni in izplača sporazumno med strankama.

 

Kontaktni podatki oseb, ki so pooblaščeni za sprejemanje zahtevkov za povračilo škode morajo biti javno objavljeni s strani lovske organizacije, ki upravlja z lovsko površino.

 

Škodo ste dolžni prijaviti v treh dneh od dneva, ko ste škodo opazili in to pisno pooblaščencu.

 

Če v osmih dneh po pisni prijavi škode na podlagi ogleda ne pride do sporazumne višine odškodnine, lahko pošljete pisno prijavo škode komisiji v svojem lovsko upravljavskem območju.

 

2. Če je bila škoda povzročena na nelovnih površinah, je odgovorna Republika Slovenija, v primeru, da škoda ni nastala zaradi lova ali druge krivde upravljavca.

V tem primeru morate v treh dnevih prijaviti škodo Zavodu za gozdove Slovenije.

 

Če se v osmih dneh po pisni prijavi škode na podlagi ogleda ne sporazumeta o višini odškodnine, pošljete pisno prijavo škode na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!