Vprašanje:

Rada bi prodala nepremičnino, ki stoji na parceli ki je v najemu. Kakšni so postopki? Kako hitro se lahko jo proda?
 

Odgovor:

Kolikor razumemo, bi želeli prodati le stavbo. V tem trenutku to na žalost ni mogoče. Pri prodaji je namreč predmet prodaje parcela, poleg parcele pa prodaja učinkuje tudi na vse stavbe, ki so na tej parceli.

Če bi tako želeli prodati le stavbo, bi bila potrebna odmera nove parcele, ki bi zaobjemala le stavbo. trenutna parcela bi se tako razdelila na dve ločeni parceli, s katerimi bi lahko ločeno razpolagali.

Za parcelacijo lahko kontaktirate ustrezno geodetsko podjetje, ki lahko takšno razdelitev opravi in uredi vse potrebno v katastru.

V kolikor tega ne bi želeli, lahko prodate celotno parcelo, ali le lastniški delež, denimo 1/2 parcele, pri čemer bi bil nato dogovor med strankami, oz. solastniki, kako se ta parcela uporablja in kakšna je delitev v naravi.

V vsakem primeru je potrebno skleniti prodajno pogodbo.

e-obrazec - Prodajna pogodba za nepremičnino

e-obrazec - Prodajna (kupoprodajna) pogodba za kmetijsko zemljišče

Ko je pogodba sklenjena, je potrebna odmera davka, notarska overitev podpisa prodajalca in vpis v zemljiško knjigo. Pridobiti morate tudi potrdilo o namenski rabi.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kako prodati oz. kupiti kmetijsko zemljišče?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!