Vprašanje:

30% hiše imam v lasti 35 let, 40% sem dobila z izročilno pogodbo leta 2007. Ostalih 30% sem podedovala 2009. Davki pri prodaji? 

Odgovor:

Pri prodaji davka se plača 2% davek od prometa nepremičnin, ki se odmeri od prodajne vrednosti nepremičnine oz. od vrednosti deleža, ki ga prodajate.

V primeru, da pri prodaji ustvarite na kapitalski dobiček, se odmeri tudi davek na kapitalski dobiček v višini 20%. 

Stopnja tega davka znaša prvih 5 let po nakupu 25%, nato pa se vsakih naslednjih 5 let zmanjša za 5 odstotnih točk. Obdavči se razlika v vrednostjo ob pridobitvi nepremičnine in ob prodaji. V Vašem primeru bi se davek na kapitalski dobiček ugotavljal za vsakega od lastniških deležev, ki ste jih pridobivali skozi leta.

Davka na kapitalski dobiček so opravičeni tisti, ki so kupili nepremičnino pred 1. januarjem 2002 ali so imeli vsaj zadnja tri leta pred prodajo na naslovu nepremičnine prijavljeno stalno prebivališče.

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Vpis v zemljiško knjigo - Kje dobiti podatke o svoji nepremičnini?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!