Vprašanje:

S fantom gradiva hišo. Uradni lastniki so njegovi starši. Kako zagotoviti, da v prihodnosti ne bom ostala brez vložka?
 

Odgovor:

Najprej je potrebno pojasniti, da velja, da je lastnik parcele na kateri stoji nepremičnina, oz. stanovanjska hiša, tudi lastnik te hiše. V zemljiški knjigi je namreč vpisana le parcela, ne pa tudi hiša, ki na tej parceli stoji.

Tako bosta, kar se tiče zemljiške knjige, starša lastnika tako parcele, kot tudi hiše, ki jo bosta s fantom na tej parceli zgradila.

Če lastništva ne boste uredili, lahko kljub temu, v primeru spora, od staršev zahtevate povračilo vlaganj, torej svoj vložek, ki ga boste vložili v njuno nepremičnino, ki bo predvidoma predstavljal vaš del skupnega premoženja, vendar pa kljub temu predlagamo, da zadeve pravno uredite še pred gradnjo, tako da bodo odsevale dejansko stanje.

V kolikor bosta starša parcelo podarila, je prva možnost, da vama s fantom podarita vsakemu 1/2 parcele. Tako bosta oba s fantom lastnika tako parcele, kot tudi hiše, ki bo na parceli zgrajena.

Pri tem je potrebno opozoriti, da boste skoraj gotovo vi morali plačati davek na dediščine in darila za svoj del vrednosti parcele. Ker gre v vašem primeru za izvenzakonsko zvezo, namreč niste izenačeni z dedičem 1. dednega reda (kot je to v primeru zakonske zveze), kjer je denimo snaha plačila davka oproščena.

Poleg tega bi lahko starša, v primeru razpada izvenzakonske zveze zahtevala razveljavitev darilne pogodbe in vračilo darila, torej vračilo vrednosti vaše 1/2 parcele.

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino (več lastnikov, več obdarjencev in več nepremičnin)

Možno je tudi, da starša parcelo podarita le fantu. V tem primeru ni plačila davka (fant je namreč v vsakem primeru kot dedič I. dednega reda oproščen plačila davka na dediščine in darila). V kolikor se boste odločili za to možnost, vsekakor priporočamo, da že v času zveze uredita lastništvo in sicer tako, da vam fant podari 1/2 oz. premoženje razdelita v obliki sporazuma o delitvi skupnega premoženja. V tem primeru mora biti darilna pogodba oz. sporazum sestavljen v obliki notarskega zapisa, saj gre za urejanje premoženjskih razmerij men izvenzakonskima partnerjema. Plačila davka v tem primeru ni.

Tudi če premoženja v tem primeru ne bosta delila, pa lahko v primeru razpada izvenzakonske zveze zahtevate svoj delež na skupnem premoženju. Pri tem naj omenimo, da v skupno premoženje spada le premoženje, ki ga ustvarita v času zveze z delom. Tako se v skupno premoženje ne šteje premoženje (oz. njegova vrednost), ki ga imata partnerja pred zvezo ali ki ga dobita kot darilo ali ga podedujeta.

V primeru, da bosta parcelo od staršev kupila, pa oba s staršema skleneta prodajno pogodbo in od fantovih staršev odkupita vsak 1/2 parcele.

Glede na vse možne zaplete, ki lahko nastanejo v prihodnosti, predlagamo, da se odločite za to zadnjo možnost.

e-obrazec - Prodajna pogodba za nepremičnino

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Razpad zunajzakonske zveze - Kako se deli premoženje, uredi preživljanje otrok,...

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Informiran.si - Kako poteka vpis v zemljiško knjigo po 1.5.2011?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!