Vprašanje:

Hiša je moja last. Partnerica pri meni živi 2 leti. Ima pravico do mojega premoženja v primeru razhoda. Ni prijavljena na tem naslovu.


Odgovor:

V primeru razpada izvenzakonske zveze se deli skupno premoženje izvenzakonskih partnerjev.

Za to, da bi vedeli, ali se ob razpadu izvenzakonske zveze deli tudi hiša (ne glede na to, da ste Vi zavedeni kot lastnik), je potrebno tako ugotoviti, ali je hiša del Vajinega skupnega premoženja.

V skupno premoženje spada premoženje, ki sta ga v času zveze pridobila (ustvarila) z delom.

V skupno premoženje tako ne spada premoženje, ki ga je kdo od izvenzakonskih partnerjev imel že pred zvezo, ali premoženje, ki ga kdo od partnerjev dobil kot darilo ali ga podedoval.

dejstvo, da partnerka ni prijavljena na tem naslovu, na to ne vpliva, niti ni to pogoj (čeprav je eden od dejstev, ki lahko na to kažejo), za obstoj izvenzakonske zveze.

V kolikor hiša ni del skupnega premoženja, se tako ob razpadu zveze ne deli, lahko pa partnerka zahteva del morebitnih vlaganj, ki sta jih v času zveze vložila v to hišo (v primeru, da bi v času zveze v hišo vložila sredstva, ki sta jih pridobila v času zveze z delom). V tem primeru bi se namreč ta vlaganja štela za Vajino skupno premoženje.

Več informacij o tem boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Razpad zunajzakonske zveze - Kako se deli premoženje, uredi preživljanje otrok,...

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!