Vprašanje:

Sosedov maček je našega napadel, sedaj sledi operacija očesa. Lahko sosedu rečem za povračilo stroškov ali kaj druga?

Odgovor:

Za škodo, ki jo povzroči domača žival, odgovarja njen imetnik, običajno je to lastnik živali. Odgovornost se presoja po krivdnem načelu torej sosed ne odgovarja za škodo, če dokaže, da je poskrbel za potrebno varstvo in nadzorstvo nad živaljo, ki bi bilo konkretnim okoliščinam primerno in ustrezno. Pri tem pa ni pomembno le, ali je bila žival primerno varovana, ampak tudi kakšne so bile okoliščine zaradi katerih je do škode prišlo.

Zato predlagamo, da se s sosedom pogovorite, v primeru, da do dogovora ne pride, pa lahko poiščete ustrezno pravno pomoč in preverite možnosti za morebitno odškodninsko zahtevo.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!