Vprašanje:

Bivši najemnik dolguje najemnino. Po SMS-u je obljubil poplačilo že pred 6 meseci. Je najemna pogodba izvršilni naslov?
 

Odgovor:

Najemna pogodba je lahko izvršilni naslov, a le, če je sestavljena v obliki izvršljivega notarskega zapisa (torej, če jo je sestavil (ne samo overil) notar).

V tem primeru lahko vložite neposredno izvršbo, na podlagi izvršljivega naslova.

e-obrazci - Predlogi za izvršbo na podlagi izvršljivega naslova

V primeru, da je podpis najemnika notarsko overjen.

Po stari sodni praksi je veljalo, da listina, na kateri je podpisnik pri notarju overil svoj podpis ne ustreza kategoriji "po zakonu overjene zasebne listine" (VSL sklep III Cp 949/2000). Zasebna listina, na kateri je bil podpis najemnika le notarsko overjen, tako ne bi spadala pod verodostojne listine.

Novejša sodna praksa pa je zavzela drugačno stališče. 

Pojem "po zakonu overjena zasebna listina" je tako po novi sodni praksi treba razlagati tako, kot to jasneje določa  Zakon o pravdnem postopku v 2. točki prvega odstavka 431. člena, t.j. kot listino, na kateri je po zakonu (64. člen Zakona o notariatu) overjen podpis zavezanca (VSL Sklep II Ip 2168/2017).

Tako ima najemna pogodba, na kateri je podpis zavezanca - najemnika notarsko overjen (overitev na upravni enoti ne zadošča), obliko verodostojne listine, na podlagi katere lahko vložite izvršbo na podlagi verodostojne listine.

V kolikor imate le običajno, ne-overjeno najemno pogodbo, pa morate najprej vložiti tožbo na pristojno sodišče. Sodba tega sodišča, pa bo izvršljiva listina, na podlagi katere boste lahko vložili izvršbo.

Več o tem lahko preberete spodaj:

Informiran.si - Kako izterjati neplačan račun (preko izvršbe na podlagi verodostojne listine)?

Informiran.si - Kako izterjati neplačnike in kakšen je postopek izvršbe?

Informiran.si - Nekaj koristnih nasvetov za upnike v postopku izvršbe

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki sta jih prinesli noveli Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ-J in ZIZ-K)?

Informiran.si - Katere so glavne spremembe, ki jih prinaša novela Zakona o izvršbi in zavarovanju ZIZ-L?

Informiran.si - Kdaj zastara dolg (račun, položnica,...)?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!