Vprašanje:

Živim z mamo. Brat in sestra sta na svojem. Oče je umrl. Imam pisane pol hiše. Mama hoče, da imam celo. Kaj lahko storiva?
 

Odgovor:

Kolikor razumemo iz vprašanja, je mati lastnica polovice nepremičnine in želi, da bi vi postali lastnica tudi njene polovice nepremičnine.

Prva možnost je izročilna pogodba. Z njo bi mati lahko razdelila premoženje med potomce. Če tako želi, lahko vse da vam. Da je izročilna pogodba veljavna, mora biti sestavljena pri notarju, v obliki notarskega zapisa, podpisati pa jo morata tudi brat in sestra.

Druga možnost je darilna pogodba, s katero vam mati podari svojo 1/2 nepremičnine.

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino

Tretja možnost je oporoka, v kateri vas mati določi kot edino dedinjo njene 1/2 nepremičnine.

e-obrazec - Oporoka

Tako v primeru darilne pogodbe, kot tudi v primeru oporoke, lahko brat in sestra zahtevata nujni delež.

Četrta možnost je bodisi pogodba o preužitku, bodisi pogodba o dosmrtnem preživljanju. Pri obeh pogodbah gre za odplačni posel. V zameno za materino premoženje se vi zavežete, da boste zanjo skrbeli do njene smrti, skladno z določbami pogodbe. V tem primeru brat in sestra ne morete zahtevati nujnega deleža, lahko pa pogodbo izpodbijata, če recimo ne bi spoštovali obveznosti po pogodbi, ali če obveznosti obeh strank ne bi bili uravnoteženi. Za obe pogodbi velja, da morata biti sklenjeni pri notarju, v obliki notarskega zapisa.

Več informacij boste našli spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!