Vprašanje:

Oče bi možu podaril stanovanje. Kaj lahko naredi, da se kasneje izogne plačilu nujnega deleža bratu?


Odgovor:

V primeru darilne pogodbe lahko braz po očetovi smrti zahteva izplačilo nujnega deleža.

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino

Če obstajajo razlogi za razdedinjenje, ki ji opredeljuje Zakon o dedovanju, ga lahko oče v oporoki razdedini.

e-obrazec - Oporoka

Razlogi za razdedinjenje:

  • če se je dedič s kršitvijo kakšne zakonite ali moralne dolžnosti huje pregrešil nad zapustnikom;
  • če je dedič naklepoma storil kakšno hujše kaznivo dejanje zoper zapustnika ali zoper njegovega zakonca, otroka, posvojenca, ali starše;
  • če se je dedič vdal brezdelju in nepoštenemu življenju.

Nujnega deleža brat ne bi mogel zahtevati tudi, če bi bil dedno nevreden.

Nevreden je, da deduje, tako na podlagi zakona, kot na podlagi oporoke, in da karkoli dobi na podlagi oporoke:

  • kdor je z naklepom vzel ali poskusil vzeti življenje zapustniku;
  • kdor je s silo ali grožnjo prisilil zapustnika ali ga z zvijačo pripravil do tega, da je napravil ali preklical oporoko ali kakšno določilo v oporoki, ali mu preprečil to storiti;
  • kdor je uničil ali skril zapustnikovo oporoko z namenom, da bi preprečil izpolnitev zapustnikove poslednje volje, kakor tudi, kdor je ponaredil zapustnikovo oporoko;
  • kdor se je huje pregrešil zoper dolžnost preživljati zapustnika, ki ga je bil po zakonu dolžan preživljati, kakor tudi, kdor ni hotel dati zapustniku potrebne pomoči.

Na nevrednost mora sodišče paziti po uradni dolžnosti, razen če gre za primere, ko se je dedič pregrešil zoper dolžnost preživljanja ali je opustil potrebno pomoč.

Druga možnost bi bila, da oče in mož skleneta pogodbo o dosmrtnem preživljanju oz. pogodbo o preužitku. V prem primeru brat ne more zahtevati nujnega deleža, saj se mož v zameno za premoženje zaveže, da bo za očeta skladno z njunim dogovorom skrbel do njegove smrti. Torej gre za "odplačni" posel, ne darilo.

Mora pa biti pogodba o dosmrtnem preživljanju oz. preužitku sestavljena v obliki notarskega zapisa (sestaviti jo mora notar).

Potrebno je overiti, da v kolikor bo imel oče ob smrti še kakšno drugo premoženje (poleg stanovanja, ki ga želi podariti), se nujni delež bratu izplača iz tega premoženja, če le to zadošča.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si -  Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si -  Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

Pravni e-Priročnik - Kako sestaviti oporoko

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!