Vprašanje:

Kako zahtevam od sina podpis izjave o odpovedi nujnega deleža, ki ga je dobil v obliki plačanega kredita in stroškov stanovanja? 
 

Odgovor:

V kolikor gre za dedovanje vašega premoženja, gre za odpoved neuvedenemu dedovanju. V tem primeru se dedič dedovanju lahko odpove v obliki sporazuma med dedičem in zapustnikom, ki ga mora sestaviti notar.

V odpoved sina ne morete prisiliti. Dedič se dedovanju lahko odpove po svoji volji.

Pri tem pa je potrebno omeniti, da se dediču vračuna v dedni delež vse, kar je na kakršenkoli način dobil v dar od zapustnika. Ne vračunajo pa se plodovi in druge koristi, ki jih je imel dedič od podarjene stvari do zapustnikove smrti.

Darilo se ne vračuna, če je zapustnik ob daritvi ali pozneje ali v oporoki izjavil, da se darilo ne vračuna v dedni delež, ali če se da iz okoliščin sklepati, da je bila to zapustnikova volja.

Kar je bilo porabljeno za preživljanje dediča in za njegovo obvezno šolanje, se ne vračuna v njegov dedni delež.

O tem, ali in koliko naj se vračunajo v njegov dedni delež izdatki, ki jih je imel zapustnik z nadaljnjim šolanjem dediča, odloči sodišče glede na okoliščine, upoštevajoč predvsem vrednost zapuščine ter stroške za šolanje in usposobitev drugih dedičev za samostojno življenje.

Tako da predlagamo, da zberete vse dokaze o darilih in vrednostih le-teh, ki jih je prejel sin. Hkrati sestavite oporoko, v kateri navedite, darila in njihove vrednosti, ki jih je prejel sin, in navedite, da želite, da se ta darila vračunajo v njegov dedni delež.

e-obrazec - Oporoka

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Informiran.si -  Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si -  Kako in kdaj lahko razdedinite nujnega dediča?

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!