Vprašanje:

Skrbimo za starejšo onemoglo sosedo (prevozi na preglede v bolnico, pomoč v hiši, čiščenje itd.). Nam po njeni smrti kaj pripada?
 

Odgovor:

Načeloma bi lahko po sosedovi smrti zahtevali, da se Vam prizna Vaš delež s katerim ste pripomogli k ohranjanju njene zapuščine, vendar pa zaradi zahtevnosti dokazovanja in izgogim zapletom, predlagamo, da s sosedo sklenete pogodbo o dosmrtnem preživljanju ali pogodbo o preužitku.

V obeh primerih, se v zameno za njeno premoženje zavežete, da boste zanjo skrbeli zanjo, kot boste določili v pogodbi.

Za obe pogodbi velja, da morata biti sklenjeni v obliki notarskega zapisa, torej ju mora sestaviti notar.

Ker gre za "odplačni posel" ne darilo, njeni dediči ne morejo zahtevati nujnega deleža, lahko pa zahtevajo razveljavitev pogodbe, če je denimo Vi ne bi izvajali, kot je bilo dogovorjeno.

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

e-Priročnik - Kako sestaviti oporoko

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!