Vprašanje:

Sva starejši par. Hišo bi podarila paru, da naju oskrbuje do smrti. Ima sin pravico do nujnega deleža po najini smrti?
 

Odgovor:

Če želite, lahko nepremičnino podarite s sklenitvijo darilne pogodbe.

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino

V kolikor bi bil sinov nujni delež prikrajšan, bi lahko zahteval, da se darilo vrne in nujni delež poplača.

Glede na vsebino dogovora, pa bi predlagali sklenitev pogodbe o dosmrtnem preživljanju ali sklenitev pogodbe o preužitku. V vašemprimeru namreč ne gre za darilo, ampak za odplačni posel, ki je odplačan s doživljensko skrbjo.

Premoženje, ki je predmet preužitka ali pogodbe o dosmrtnem preživljanju ne more iti v dedno maso, ker gre za odplačno pogodbo. Par namreč premoženja ne "dobila kot darilo", ampak morata v zameno nuditi določene dajatve in storitve (oskrbovanje, streho nad glavo,...).

Zato ta del premoženja ni predmet dedovanja.

Nujni delež bi lahko sin zahteval, če bi obstajalo še kakšno drugo premoženje, ki ni del sklenjene pogodbe, ali če prevzemnika (par, ki bi premoženje s pogodbo dobil) ne bi izpolnjevala svojih obveznosti iz pogodbe in bi sin lahko to pogodbo o preužitku izpodbijal.

Več informacij spodaj:

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

Brezplačni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!