Vprašanje:

Kakšna je razlika med pogodbo o dosmrtnem preživljanju in pogodbo o preužitku? Kaj je ugodneje za obe stranki?
 

Odgovor:

S pogodbo o preužitku se ena stranka (preužitkar) zavezuje, da bo na drugo stranko (prevzemnik) prenesla lastninsko pravico na določenih svojih nepremičninah, prevzemnik pa se zavezuje, da bo preužitkarju ali komu drugemu do njegove smrti nudil določene dajatve in storitve (denimo občasne denarne dajatve, nudenje življenjskih potrebščin, oskrbovanje, zagotovitev stanovanjskega prostora, prepustitvi uživanja določenega zemljišča in podobno).

Če prevzemnik prevzete nepremičnine odsvoji, je za izpolnitev obveznosti iz pogodbe o preužitku odgovoren tudi novi pridobitelj, če je preužitek vpisan v zemljiško knjigo (stvarno breme).

S pogodbo o dosmrtnem preživljanju se pogodbenik (preživljalec) zaveže, da bo preživljal drugega pogodbenika ali koga drugega (preživljanca), drugi pogodbenik pa izjavi, da mu zapušča vse premoženje ali del premoženja, ki obsega nepremičnine in premičnine, ki so namenjene za rabo in uživanje nepremičnin, s tem da je njihova izročitev odložena do izročiteljeve smrti.

Glavna razlika je torej v tem, kdaj premoženje preide na stranko, ki opravlja preživljanje. Pri pogodbi o preužitku se to stori takoj, pri pogodbi o dosmrtnem preživljanju pa ob smrti.

Obe pogodbi morajo biti sklenjeni v obliki notarskega zapisa. Kaj je bolj ugodno, je odvisno od konkretne zadeve, predvsem pa od želja in dogovora med strankama. Ali želijo starši ostati lastniki do smrti, ali želi otrok postati lastnik premoženja že sedaj (premoženje denimo lahko vpliva na odmero pravic iz javnih sredstev), ipd.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!