Vprašanje:

Smo 4 dediči. Žena in trije otroci. Deduje žena 50%, trije otroci pa enake deleže od preostalih 50%?

Odgovor:

Iz opisanega predvidevamo, da bo dedovanje potekalo v I. dednem redu. V I. dednem redu dedujejo pokojnikov partner, ter otroci, vsi v enakih deležih.

Vsak od dedičev tako deduje 1/4 premoženja.

Pri tem pa je potrebno opozoriti, da lahko partner (žena, mož, zunajzakonski partner) zahteva, da se iz zapuščine izloči njegov delež skupnega premoženja. Preostal delež premoženja pa se nato razdeli med dediče v enakih delih.

Primer:

Mož in žena sta v času zakona skupaj zgradila hišo, katere lastnik v zemljiški knjigi je le mož.

Ta hiša je del skupnega premoženja, saj je bila ustvarjena v času zakonske zveze, z delom. Zato obema od zakoncev pripada 1/2 hiše, ne glede na to, da je v zemljiški knjigi kot lastnik naveden le mož.

Ker 1/2 hiše predstavlja ženin del skupnega premoženja, lahko zahteva, da se ta njena 1/2 izloči iz zapuščine, preostala 1/2 pa se razdeli med dediče.

V primeru, da sta mož in žena imela 3 otroke, vsak od dedičev deduje 1/4 te 1/2 hiše, torej vsak (mati in vsak od treh otrok) deduje 1/8 celotne hiše.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si -  Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Pravni e-Priročnik - Kako sestaviti oporoko

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!