Vprašanje:

S partnerjem imava skupno premoženje. Oba imava otroke iz prejšnjih vez. Kdo je dedič po partnerju? Kateri otroci?


Odgovor:

Glede na opisano predvidevamo, da bo v Vašem primeru potekalo dedovanje v I. dednem redu.

V tem redu dedujejo zapustnikovi otroci in njegov partner. Tako ste po partnerju dediči Vi in njegovi otroci (Vajini skupni otroci, ter otroci iz prejšnjih vez).

Vsi dediči ste dediči v enakih deležih.

Pri tem lahko v zapuščinskem premoženju zahtevate, da se Vaš del skupnega premoženja, ki sta ga v času zveze z delom ustvarila s partnerjem (in je vpisano na njegovo ime) izloči iz zapuščine. Preostanek premoženja pa se deduje.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!