Vprašanje:

Imam 58 let 38 let delovne dobe. Na novo sem se zaposlila 31.3.2023. Koliko dopusta mi pripada?

Odgovor:

Ker niste navedli drugače, vam lahko podamo odgovor glede na določila Zakona o delovnih razmerjih. Prav tako niste navedli, ali boste v 2019 zaposleni celotno leto ali ne. V kolikor vam bo delovno razmerje prenehalo me letom, boste upravičeni do sorazmernega dela dopusta, 1/12 dopusta za vsak dopolnjen mesec dela v 2019.

Število dni dopusta določa 159. členu Zakona o delovnih razmerjih.

Letni dopust v posameznem koledarskem letu ne sme biti krajši kot štiri tedne, ne glede na to, ali dela delavec polni delovni čas ali krajši delovni čas od polnega. Minimalno število dni letnega dopusta delavca je odvisno od razporeditve delovnih dni v tednu za posameznega delavca. Če delavec dela 5 dni v tednu, je minimalno število dni dopusta 20 dni. V primeru 6-dnevnega tedenskega delovnika je minimalno število dni dopusta 24, v primeru 3-dnevnega tedenskega delovnika 12 dni, itd.

Starejši delavec, invalid, delavec z najmanj 60-odstotno telesno okvaro in delavec, ki neguje in varuje otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo v skladu s predpisi, ki urejajo družinske prejemke, ima pravico do najmanj treh dodatnih dni letnega dopusta.

Delavec ima pravico do enega dodatnega dneva letnega dopusta za vsakega otroka, ki še ni dopolnil 15 let starosti.

Starejši delavec je po 197. členu Zakona o delovnih razmerjih delavec starejši od 55 let.

Dodatni dopust pripada tudi delavcu, ki dela ponoči vsaj tri ure svojega dnevnega delovnega časa oziroma delavec, ki dela ponoči vsaj tretjino polnega letnega delovnega časa - nočnemu delavcu. Dodatnih 7 dni dopusta priprada tudi delavcu, ki je mlajši od 18 let.

Za konkreten izračun bi morali poznati vse kriterije, ki jih izpolnjujete in so pomembni za izračun. Kar se tiče starosti, ste smatrani kot starejši delavec in vam po teh določilih pripadajo dosatni 3. dnevi dopusta. Delovna doba za izračun dopusta po določilih Zakona o delovnih razmerjih ne vpliva.

Dodatno naj omenimo, da  delavec, ki sklene delovno razmerje ali mu preneha delovno razmerje med koledarskim letom in ima v posameznem koledarskem letu obdobje zaposlitve krajše od enega leta, ima pravico do 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve (v nadaljnjem besedilu: sorazmerni del letnega dopusta).

Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela letnega dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače.

Pri izračunavanju sorazmernega dela letnega dopusta se najmanj polovica dneva zaokroži na cel dan letnega dopusta.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

Informiran.si - Kje je določeno, koliko dopusta mi pripada?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!