Vprašanje:

Bosanec zaposlen tu. Med epidemijo je za vikendom šel domov v Bosno in zato dobil odpoved. Se to sme?
 

Odgovor:

Za konkreten razlog odpovedi je potrebno preveriti konkretno zadevo in na podlagi podati mnenje glede njene zakonitosti.

V kolikor delavec meni, da je bila odpoved nezakonita, lahko v roku 30 dni od dneva vročitve oziroma od dneva, ko je zvedel za kršitev pravice, pred pristojnim delovnim sodiščem zahteva ugotovitev zakonitosti, z vložitvijo tožbe zoper delodajalca.

Načeloma pa delodajalec ne more podati odpovedi delavcu, zgolj zaradi dejanja, ki ga je le-ta storil med svojim prostim časom. Sploh to velja, v kolikor delavec pred odhodom ni vedel, da mu bo odrejena karantena. Za zakonitost konkretne odpovedi pa bi bilo potrebno, kot že omenjeno, preveriti konkretne okoliščine primera.

Pri tem naj omenimo še, da delavec, ki mu je bila odrejena karantena zaradi odhoda v državo, ki je na rdečem seznamu, ni upravičen do nadomestila plače v času odrejene karantene, razen v primeru odhoda zaradi določenih osebnih okoliščin.

e-obrazec - Izjava delavca o odhodu v državo na rdečem seznamu

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Nadomestilo plače v karanteni

Informiran.si - Kdaj in v kolikšnem znesku je delavec upravičen do odpravnine?

Informiran.si - Kako delodajalec poda redno odpoved pogodbe o zaposlitvi?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!