Vprašanje:

2 tedna dopusta v času šolskih počitnic (Kolektivna pogodba gradbene dejavnosti, 22. čl.). Kaj pomeni 2 tedna neprekinjeno in v poletnih počitnicah?

 

Odgovor:

Kot določa 22. člen Kolektivne pogodbe gradbenih dejavnosti, mora delodajalec pri razporedu delovnega časa upoštevati sezonske in druge vplive in zakonsko določene odmore, počitke in letne dopuste delavcev. Pri določanju letnega razporeda delovnega časa delodajalec upošteva prednosti delavcev s šoloobveznimi otroki, da izkoristijo dva tedna letnega dopusta v času šolskih počitnic.

Pri tem ni določeno, katere počitnice. Pomembno je, da staršem, ki imajo šoloobvezne otroke, delodajalec omogoči izrabo vsaj dveh tednov dopusta v času šolskih počitnic. Izraba dveh tednov pomeni zaporedno izrabo v kosu 10 dni dopusta, če gre za 5-dnevni tedenski delovnik, 12 dni dopusta, če gre za 7-dnevni tedenski delovnik, ipd.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Koliko dopusta pripada delavcu, kako se določi in kako izrabi

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!