Vprašanje:

Sem v osebnem stečaju. Lahko upnik z izvršbo preda dolg drugemu in ga ta terja od mene? 
 

Odgovor:

Odpust obveznosti v osebnem stečaju učinkuje za vse terjatve upnikov do dolžnika, ki so nastale do začetka postopka osebnega stečaja, ne glede na to, ali je upnik to terjatev prijavil v postopku osebnega stečaja, razen na terjatve, ki so iz odpusta izvzete (408. člen ZFPPIPP). Tekom postopka osebnega stečaja se večino izvršb ustavi, razen teh, ki jih ZFPPIPP določa kot izjemo.

V kolikor gre za terjatev oz. dolg nastalo po pričetku osebnega stečaja, morebiten odpust obveznosti nanjo ne vpliva. Po zaključenem postopku osebneg stečaja lahko tako upnik vloži izvršbo, ali pa jo odstopi, proda (factoring) drugemu. Isto velja tudi, v kolikor terjatev nastane pred začetkom osebnega stečaja in ne pride do odpusta obveznosti, ali pa gre za terjatev, ki je izvzeta iz odpusta obveznosti po 408. členu ZFPPIPP.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Odgovori na najbolj pogosto zastavljena vprašanja o osebnem stečaju.

Informiran.si - Kaj spada in kaj ne spada v stečajno maso v osebnem stečaju?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!