Vprašanje:

Sem državljan Bosne. Imam kupljeno stanovanje že 4 leta vpisano na drugo ime. Kdaj lahko vpišem na svoje ime?

Odgovor:

Zakon o pogojih za pridobitev lastninske pravice fizičnih in pravnih oseb držav kandidatk za članstvo v Evropski uniji na nepremičninah določa, da imajo fizične in pravne osebe iz držav kandidatk za vstop v EU (Makedonija, Črna Gora in Srbija) možnost pridobitve lastninske pravice na nepremičninah, če obstaja vzajemnost.

Bosna in Hercegovina je podpisnica Sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju.

Ta sporazum predstavlja eno od predhodnih faz, za pridobitev članstva v Evropski Uniji, ne pomeni pa še statusa države kandidatke za članstvo v EU.

Zato državljani in pravne osebe s sedežem v Bosni in Hercegovini še vedno ne morejo pridobivati lastninske pravice na nepremičninah na ozemlju Republike Slovenije (razen na podlagi dedovanja pod pogojem vzajemnosti).

Možno pa je, da državljan BIH v Sloveniji ustanovi podjetje (denimo d.o.o.), ki mu nato podarite to nepremičnino. Torej je lastnik nepremičnine podjetje, državljan BIH pa je posredni lastnik nepremičnine (preko lastništva tega podjetja).

e-obrazec - Prodajna pogodba za nepremičnino

e-obrazec - Darilna pogodba za nepremičnino

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kakšen je postopek pri prodaji oz. pri nakupu nepremičnine?

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi

Informiran.si - Kako podariti avtomobil ali hišo...? 

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!