Vprašanje:

Dva lastnika bi rada prodala nepremičnino, tretji lastnik ne želi prodati. Kakšno možnost imata prva dva lastnika?

 

Odgovor:

Kolikor razumemo gre za solastnino. V primeru solastnine ima vsak od solastnikov pravico razpolagati s svojim lastniškim deležem. Sem sodi tudi prodaja. Vsak od solastnikov lahko svoj del proda, pri čemer pa imajo ostali solastniki predkupno pravico.

Če solastniki predkupne pravice ne želijo izkoristiti, lahko solastnik proda svoj del tretjim osebam pod istimi ali slabšimi pogoji.

e-obrazec - Obvestilo solastniku o nameravani prodaji nepremičnine

e-obrazec - Prodajna pogodba za nepremičnino

V kolikor prodaja ni možna, lahko katerikoli solastnik na sodišču sproži postopek delitve solastnine. 

Sodišče lahko odloči o razdelitvi solastnine v naravi, če je to možno (denimo ustanovitev etažne lastnine v enostanovanjski hiši). Če to ni možno, lahko odloči, da kateri od lastnikov ostale lastnike izplača ali pa da se nepremičnina proda kot celota in se kupnina razdeli med solastnike.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!