Vprašanje:

Je služnostna pot, ki pred 44 leti ni bila vpisana v zemljiško knjigo, veljavna?
 

Odgovor:

V kolikor je služnost dogovorjena in razpolagate z ustrezno listino, predlagamo, da služnost vpišete v zemljiško knjigo.

Za konkretnejši odgovor bi sicer morali razpolagati z več informacijami, predvidevamo pa, da je služnost v vsakem primeru nastala s prisosestvovanjem.

Stvarna služnost nastane s priposestvovanjem, če je lastnik gospodujoče stvari dejansko izvrševal služnost v dobri veri (če je vedel ali mogel vedeti, da ni upravičen do posesti na nepremičnini) vsaj deset let.

Nastane tudi, če lastnik gospodujoče stvari dejansko izvršuje služnost dvajset let, lastnik služeče stvari pa temu ni nasprotoval.

Stvarne služnosti ni mogoče priposestvovati, če:

  • je lastnik gospodujoče stvari zlorabljal zaupanje lastnika ali neposrednega posestnika služeče stvari,
  • če je služnost izvrševal s silo ali zvijačo ali
  • če je bila služnost dovoljena do preklica.

Če torej lastnik služeče nepremičnine ni nasprotoval poti preko njegove nepremičnine, vsaj 20 let, lahko na pristojno sodišče vložite tožbo na ugotovitev služnosti in zahtevate obstoj služnosti, ter vpis služnosti v zemljiško knjigo.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdaj se šteje, da je pot po sosedovi parceli priposestvovana?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!