Vprašanje:

S stricem ustno dogovoril, da naredim cesto na njegovem za souporabo. Dedič je cesto prodal. Imam pravico souporabe?

 

Odgovor:

Vsekakor bi predlagali, da uporabo ceste uredite in sklenete pogodbo o ustanovitvi stvarne služnosti in složnost vpišete v zemljiško knjigo.

e-obrazec - Pogodba o stvarni služnosti

Seveda bi bilo potrebno preveriti, ali je nastala s priposestvovanjem in ali lahko zahtevate pot iz vidika nujne poti. V kolikor velja katerikoli pogoj, ste upravičeni do poti. Stvarna služnost namreč velja za vsakokratnega lastnika nepremičnine.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kdaj se šteje, da je pot po sosedovi parceli priposestvovana?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!