Vprašanje:

Solastnica hiše je brez mojega dovoljenja zamenjala ključavnico vhodnih vrat in mi onemogočila dostop. Kako ukrepati?

 

Odgovor:

Vsak od solastnikov lahko razpolaga z nepremičnino, skladno s svojim deležem. Kot solastnica imate tako pravico uporabljati solastnino skladno s svojim deležem. Isto pravico ima vaša solastnica.

Kot solastnica imate tako pravico uporabljati stanovanje oz. zahtevati nadomestilo za uporabo svojega dela solastnine.

V primeru, da dogovor ni mogoč, lahko na sodišče vložite predlog za delitev solastnine. Sodišče lahko določi, da se nepremičnina razdeli fizično, če je to mogoče, lahko določi, izplačilo solastnikov  strani enega solastnika, ali pa določi prodajo nepremičnine na dražbi in delitev kupnine.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!