Vprašanje:

3 dediči smo podedovali stanovanje. En dedič je proti prodaji. Kaj lahko storimo?
 

Odgovor:

Dediča (solastnika), ki želita svoj del lahko prodata, brez soglasja drugega dediča.

Ima pa solastnik predkupno pravico, torej morata solastnika, pred prodajo, svoj solastniški delež najprej ponuditi v odkup temu solastniku.

e-obrazec - Obvestilo solastniku o nameravani prodaji nepremičnine

Če ponudbo zavrne, lahko svoj delež prodate, a le pod enakimi ali slabšimi pogoji, kot ste jih ponudili solastniku.

Ker pa ni realno pričakovati, da bi našli kupca za le del stanovanja, je smiselno razmisliti o sprožitvi postopka na sodišču za delitev solastnine.

Če se o delitvi solastniki ne morejo sporazumeti v nepravdnem postopku, o tem odloči sodišče.

Sodišče lahko odloči o razdelitvi solastnine v naravi, če je to možno (za kar predvidevamo, da v Vašem primeru ni možno).

Če to ni možno, lahko odloči, da kateri od lastnikov ostale lastnike izplača ali pa da se nepremičnina proda kot celota in se kupnina razdeli med solastnike.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!