Vprašanje:

Nekrivdna odpoved (letno obnavljanje) podnajemne pogodbe mami samohranilki s stalnim bivališčem, ker lastnik potrebuje stanovanje?

 

Odgovor:

Kolikor razumemo, v vašem primeru ne gre za odpoved najemne pogodbe, ampak lastnik stanovanja ne želi podaljšati najemnega razmerja za določen čas.

Kar se tiče podaljšanja najema za določen čas, ima najemnik obveznost, da najmanj 30 dni pred potekom najemne pogodbe pridobi od lastnika odobritev podaljšanja najemne pogodbe s sklenitvijo aneksa k najemni pogodbi, sicer mora izprazniti stanovanje oseb in stvari v pogodbenem roku, razen če najemna pogodba ne določa drugače - 95. člen Stanovanjskega zakona.

e-obrazec - Obvestilo o poteku (in ne-podaljšanju) najemne pogodbe za določen čas

e-obrazec - Najemna pogodba za stanovanje ali hišo

e-obrazec - Aneks o podaljšanju pogodbe za določen čas

Oseba, ki uporablja stanovanje, pa z lastnikom ni sklenila najemne pogodbe oziroma ni podaljšala najemne pogodbe, sklenjene za določen čas, uporablja stanovanje nezakonito. Lastnik lahko kadarkoli vloži tožbo na izpraznitev stanovanja pri sodišču splošne pristojnosti. Spori se rešujejo prednostno.

To ne velja za prejšnje imetnike stanovanjske pravice in njihove družinske člane, če do sklenitve najemne pogodbe ni prišlo zaradi razlogov na strani lastnika.

Če zakupnik po preteku časa, za katerega je bila sklenjena zakupna pogodba, še naprej uporablja stvar, zakupodajalec pa temu ne nasprotuje, se šteje, da je sklenjena nova zakupna pogodba za nedoločen čas, z enakimi pogoji kot prejšnja.

Kar se tiče stalnega naslova. Najemnik se je, v kolikor lastnik ne želi podaljšati najema, izseliti, ter v 8. dnevih po preselitvi, prijaviti stalno bivališče na novem naslovu.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!