Vprašanje:

Sosed vozi čez parcelo 35 let. Toži za služnost, s katero se ne strinjam.
 

Odgovor:

Če je sosed služnost izvrševal oz. uporabljal pot v dobri veri, če je vedel ali mogel vedeti, da ni upravičen do posesti na nepremičnini, vsaj 10 let, je služnost dejansko nastala s priposestvovanjem.

Isto velja, je ni šlo za dobrovernost soseda in je dejansko izvrševal služnost 20 let, lastnik služeče stvari, torej lastnik vaše parcele (tudi vi) pa temu ni nasprotoval. 

Stvarne služnosti ni mogoče priposestvovati, če:

  • je lastnik gospodujoče stvari zlorabljal zaupanje lastnika ali neposrednega posestnika služeče stvari,
  • če je služnost izvrševal s silo ali zvijačo ali
  • če je bila služnost dovoljena do preklica.

Ker niste navedli drugače, ocenjujemo, da bo sosed s tožbo glede priposestvovanja na sodišču uspel.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!