Vprašanje:

Sem večinski solastnik hiše. Ker sem malo v hiši, kurjavo plačujem delno. Solastnica se ne strinja. Me lahko sodno terja?
 

Odgovor:

V vprašanju niste navedli, kdo dejansko biva v nepremičnini, oz. kdo koristi kurjavo.

Uporabo in vzdrževanje solastnine v večini določa Stvarnopravni zakonik. Solastniki imajo pravico skupno upravljati stvar v solastnini.

Kar se tiče stroškov, se stroške uporabe, upravljanja in druga bremena, ki se nanašajo na celo stvar, krijejo solastniki v sorazmerju z velikostjo idealnih deležev.

Stroški, ki se nanašajo na bivanje, oz. obratovalni stroški, kamor sodijo tudi stroški ogrevanja, nosi oseba, ki te storitve dejansko uporablja.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!