Vprašanje:

Dediči bi radi prodali nepremičnino majhne vrednosti. Problem je, dediča kateri ne obstaja v tujini. Kako rešiti prodajo?
 

Odgovor:

Solastniki lahko s svojim posameznim lastniškim deležem razpolagajo do višine svojega lastniškega deleža. To pomeni, da lahko vsak od solastnikov svoj lastniški delež roda brez da bi za to potreboval soglasje drugega solastnika.

Seveda ima solastnik predkupno pravico. V kolikor predkupne pravice ne uveljavlja, se lahko lastniški delež proda.

e-obrazec - Obvestilo solastniku o nameravani prodaji nepremičnine

e-obrazec - Prodajna pogodba za nepremičnino

V kolikor prodajal lastniških deležev ni uspešna, in bi za prodajo nepremičnine morali prodati v celoti ni pa mogoče pridobiti soglasja vseh solastnikov, predlagamo, da na sodišče vložite predlog za razdelitev o delitvi solastnine v nepravdnem postopku. Sodišče lahko odloči delitev nepremičnine v naravi, izplačilo solastnikov s strani solastnika ali prodajo na dražbi in delitev kupnine.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati nepremičnino?

Informiran.si - Kako kupiti oz. prodati kmetijsko zemljišče?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!