Vprašanje:

Lahko sestra biva na vikendu katerega sem 1/8 lastnica, ostalo je mamino, brez moje vednosti in soglasja? 
 

Odgovor:

Da to je možno. Vsak od solastnikov ima pravico uporabljati solastnino, torej nepremičnino, skladno s svojim lastniškim deležem.

V kolikor se solastniki o souporabi ne morejo dogovoriti, lahko katerikoli od solastnikov predlaga delitev solastnine v nepravdnem postopku.

Če sestra v tej nepremičnini biva, torej na podlagi materinega dovoljenja uporablja njen del, lahko na tem naslovu , na podlagi materinega soglasja prijavi tudi stalni naslov. To soglasje ni potrebno s strani vseh solastnikov, torej vašega soglasja ne potrebuje.

e-obrazec - Soglasje lastnika za prijavo prebivališča druge osebe na njegovi nepremičnini

Kot omenjeno, pa imate tudi vi pravico do souporabe nepremičnine, skladno z vašim deležem, predlagate pa lahko tudi predlog za delitev solastnine v nepravdnem postopku. Na podlagi tega predloga Sodišče solastnino razdeli in o tem izda sklep.

Sodišče lahko odloči fizično delitev solastnine. Če to ni možno, ali če bi se zaradi fizične delitve zmanjšala vrednost stvari, se stvar proda in da se razdeli kupnina, ali pa odloči, da enemu od solastnikov stvar pripada v celoti, pri čemer mora izplačati druge solastnike. 

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!