Vprašanje:

Po izvršbi ti mora ostati 952,86€ razpoložljivih sredstev. Ker mi je potekel limit mi banka vzame še do 600€.
 

Odgovor:

Vračilo in pobot neizplačanega limita je pomembno preveriti pogodbo o limitu, ki ste jo sklenili z banko, ter splošne pogoje banke in morebitne druge izjave, ki ste jih podpisali.

Kot določa 316. člen Obligacijskega zakonika, je pobot izključen ko terjatev stvari ali vrednosti stvari, ki so bile dolžniku dane v hrambo ali na posodo ali jih je dolžnik brezpravno vzel ali brezpravno pridržal, kamor po sodni praksi spada tudi pogodba o denarnem depozitu.

Banka tako ne sme z enostransko izjavo pobotati svojih terjatev, lahko pa jih pobota, v kolikor ste za to podali soglasje. Pri tem je potrebno opozoriti, da ponovno preverite vse listine, ki ste jih podpisali in vse splošne pogoje, ki spadajo k tem listinam.

Pobot limita ni omejen na način kot izvršba in zato ne veljajo iste omejitve, kot pri izvršbi.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!