Vprašanje:

S partnerjem živiva v izvenzakonski zvezi, v hiši ki je moja last. Imava otroka. Kako do razveze, če on o tem noče slišati?
 

Odgovor:

Ker zunajzakonska zveza uradno ni sklenjena, razveza ni potrebna. Zunajzakonska zveza preneha, ko preneha odnos, ki je podlaga med partnerjema za to zvezo.

Pri tem pa je potrebno urediti preživljanje otrok in premoženjska razmerja med partnerjema.

V kolikor gre za sporazum med partnerjema, uredite preživljanje otrok tako, da na sodišče vložite predlog za izdajo sklepa o preživljanju otrok po razvezi.

e-obrazec - Predlog za izdajo sklepa o preživnini in dodelitvi mladoletnega otroka ob razvezi zunajzakonske zveze

Delitev premoženja uredita v obliki notarskega sporazuma, ki ga skleneta pri najbližjem notarju.

V kolikor ne gre za sporazumni dogovor, je potrebno na pristojno sodišče vložiti ustrezno tožbo in o preživljanju otrok in delitvi skupnega premoženja odloči sodišče.

V skupno premoženje spada premoženje, ki ga partnerja ustvarita z delom v času zveze. 

Kolikor razumemo, skupnega premoženja nista ustvarila, potrebno pa je urediti preživljanje otroka, dodatno pa bi se moral partner izseliti iz vaše nepremičnine.

Vsekakor predlagamo, da ta vprašanja rešita sporazumno. V kolikor to ni možno, boste morali na pristojno sodišče vložiti tožbo, v kateri zahtevate skrbništvo nad otrokom, ter preživnino zanj. 

Ker zunajzakonska zveza med vama (ki je bila podlaga za bivanje partnerja v vaši nepremičnini), ne obstaja več, partner biva v vaši nepremičnini brez pravne podlage. Tako lahko s tožbo, na podlagi 111. člena Stanovanjskega zakona, zahtevate izselitev. Na podlagi pravnomočne sodbe lahko predlagate tudi fizično izselitev.

e-obrazec - Predlog za izvršbo na podlagi izvršilnega naslova- izpraznitev in izročitev nepremičnine (stanovanja, hiše...)

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Razpad zunajzakonske zveze - Kako se deli premoženje, uredi preživljanje otrok,...

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!