Vprašanje:

Lahko tožbo za ločitev napišem sama ali je bolje preko odvetnika? Kakšni so stroški?
 

Odgovor:

Katero pot ubrati je odvisno od vsake posamezne zadeve. Če gre za zapleten postopek, ko je potrebno dokazati obstoj in delitev skupnega premoženja, je smiselno razmisliti o pomoči odvetnika.

V primeru, da gre za preprost postopek, ko je glavni cilj samo razveza zakonske zveze, pa pomoč odvetnika ni tako ključna.

O tem, katero pot boste izbrali, morate razmisliti sami.

Če se boste odločili, da boste vložili tožbo sami, lahko uporabite e-obrazec za izdelavo tožbe.

e-obrazec - Tožba za razvezo zakonske zveze (ločitev)

Stroški vsakega postopka so odvisni, kako postopek začnete, ali za pomoč poiščete pomoč odvetnika, kaj je dejansko predmet spora v postopku, itd... Zato na žalost o točnih stroških ne moremo govoriti.

V vsakem primeru je potrebno plačati sodno takso v višini 72 EUR, ki pa jo mora dejansko poravnati (oz. povrniti) stranka, ki v postopku tožbo izgubi.

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

Brezplačni e-Priročnik - Kako do razveze zakonske zveze

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!