Vprašanje:

Kaj moram narediti, da dobim svoj del premoženja, kajti mož pravi da je vse njegovo?


Odgovor:

Glede na vsebino vprašanja predvidevamo, da vas zanima pridobitev vašega deleža skupnega premoženja v postopku razveze zakonske zveze oz. ločitve.

V postopku razveze zakonske zveze morata zakonca razdeliti skupno premoženje. V kolikor se glede delitve skupnega premoženja sporazumeta, skupno premoženje razdelita v obliki notarskega sporazuma, ki ga priložita predlogu za sporazumno razvezo.

V skupno premoženje spada premoženje, ki ga zakonca ustvarita v času zveze z delom. V skupno premoženje tako ne spada premoženje, ki ga ima kdo od zakoncev pred zvezo in premoženje, ki ga kdo od zakoncev (kadarkoli) pridobi kot darilo ali kot dediščino.

Skupno premoženje se deli v deležu 1/2 vsakemu zakoncu, razen če kdo od zakoncev dokaže, da je prispeval nad-proporcionalno več.

V kolikor se o delitvi skupnega premoženja ne moreta sporazumeti, sporazumna razveza ni možna. V tem primeru mora eden od zakoncev vložiti tožbo za razvezo zakonske zveze in o delitvi odloči sodišče.

Več informacij najdete spodaj:

Informiran.si - Ločitev - Kakšni so načini ločitve zakoncev in kakšni so postopki?

Informiran.si - Ločitev - Odgovori na pogosta vprašanja.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!