Vprašanje:

S svojo pokojno partnerko sva skupaj vlagala v tujo nepremičnino. Lahko zahtevam od lastnika nepremičnine tudi njen del vlaganj?
 

Odgovor:

Vajina vlaganja v tujo nepremičnino bi lahko jemali kot Vajino skupno premoženje ustvarjeno v času zakonske zveze.

Tako lahko zahtevate polovico teh vlaganj kot izplačilo Vašega dela skupnega premoženja, ter tudi del njenih vlaganj, kot dedič po njeni smrti.

Če nista imela otrok se deduje v 2. dednem redu.

Tako lahko zahtevate 1/2 njenih vlaganj (njenega dela skupnega premoženja), ostala polovica pa pri dedovanju pripada staršem.

Če je imela otroke, ste dediči z otroci vsak v enakem deležu.

Pri tem pa je potrebno opozoriti, da boste morali dokazovati tako obstoj zunajzakonske zveze, kot tudi vsa vlaganja v nepremičnino.

Več informacij najdete v spodnjih člankih:

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Odgovori na najpogostejša vprašanja o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!