Vprašanje:

Dediči po mami: oče in dva otroka. Na zapuščinski obravnavi bi se otroka odpovedala nepremičnini v korist očeta. Kako to urediti?
 

Odgovor:

Oba otroka lahko svoj dedni delež odstopita sodediču - očetu. V kolikor je imela mati dolgove, predlagamo, da se dedovanju odpovesta (tudi v imenu potomcev) in kot edini dedič bo premoženje podedoval oče.

Če namreč dedni delež odstopita, se šteje, da ste z dednim deležem razpolagali in tako odgovarjate za morebitne dolgove zapustnika - matere.

Dedovanju se lahko odpoveste (oz. dedni delež odstopite) z izjavo, ki jo podate sodišču do konca zapuščinske obravnave.

e-obrazec - Odpoved dediščini

Več informacij o tem boste našli spodaj:

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!