Vprašanje:

Okrog 50 let obdelujem zemljo. Lastnik je v tujini umrl. Dedičev ne poznam, jih ni blizu. Lahko postanem lastnik zemlje?

Odgovor:

Če ni znano, ali je kaj dedičev, pozove sodišče z oklicem tiste, ki mislijo, da imajo pravico do dediščine, naj se priglasijo sodišču. Če se po preteku enega leta od objave oklica ne zglasi noben dedič, se zapuščina razglasi za lastnino Republike Slovenije in izroči pristojnemu organu Republike Slovenije, razen če se takšna zapuščina prenese v stečajno maso stečaja zapuščine brez dedičev. 

Priposestvovanje lastninske pravice z vaše strani bi bilo mogoče, v kolikor imate nepremičnino v lastniški posesti in izvršujete dejansko oblast nad stvarjo na način, kot da bi bila vaša vsaj 10. let. Prav tako mora biti izpolnjen pogoj dobrovernosti, ki ga vi ne izpolnjujete. Posestnik mora namreč biti v dobri veri, da je dejanski lastnik stvari. V kolikor veste oz. bi morali vedeti, da stvar ni vaša, ne more priti do pridobitve lastninske pravice s priposestvovanjem.

Več lahko preberete na spodnjih povezavah:

Informiran.si -  Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si -  Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si -  Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si -  Kakšen je davek če nekaj dobimo oz. podedujemo?

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Pravni e-Priročnik - Najpomembnejše informacije o dedovanju

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!