Vprašanje:

Kdo je dedič po pokojnemu sinu?


Odgovor:

Dediči so glede dedovanja razvrščeni v dedne rede.

V kolikor je imel sin potomce, dedovanje poteka v I. dednem redu. V tem primeru dedujejo potomci in žena oz. zunajzakonska partnerka, vsi v enakih deležih.

V kolikor sin ni imel potomcev, dedovanje poteka v II. dednem redu. Tu dedujejo starši in pa žena oz. zunajzakonska partnerka.

Starši si razdelijo 1/2, drugo 1/2 pa deduje žena oz. zunajzakonska partnerka. Če sin ni imel žene oz. zunajzakonska partnerke, dedujejo pokojnikovi starši vso zapuščino po enakih delih.

Če je eden od staršev umrl pred sinom, dedujejo del zapuščine, ki bi mu šel, če bi preživel sina, njegovi otroci (sinovi bratje in sestre), njegovi vnuki in pravnuki ter njegovi nadaljnji potomci po pravilih, ki veljajo v primeru, če dedujejo po pokojniku njegovi otroci in drugi potomci.

Če sta oba starša umrla pred sinom njim, dedujejo del zapuščine, ki bi šel vsakemu od njiju, če bi bil preživel zapustnika, potomci.

V vseh primerih dedujejo sinovi polbratje. in polsestre po očetu po enakih delih očetov delež zapuščine, polbratje in polsestre po materi po enakih delih materin delež, pravi bratje in sestre pa dedujejo po enakih delih s polbrati in polsestrami po očetu očetov delež, s polbrati in polsestrami po materi pa materin delež.

Če je eden od sinovih staršev umrl pred sinom, pa ni zapustil nobenega potomca, deduje del zapuščine, ki bi mu šel, če bi bil preživel zapustnika, drugi od staršev; če pa je tudi ta umrl pred zapustnikom, dedujejo njegovi potomci tisto, kar bi šlo enemu ali drugemu od staršev.

Če sta oba sinova starša umrla pred njim in nista zapustila nobenega potomca, deduje vso zapuščino preživela žena oz. zunajzakonska partnerka.

Več informacij boste našli na spodnjih povezavah:

Informiran.si - Kaj pri dedovanju pomeni nujni delež?

Informiran.si - Odgovori na pogosta vprašanja o dedovanju.

Informiran.si - Kako poteka dedovanje, če ni oporoke?

Informiran.si - Najpomembnejše informacije o oporoki, ki jih morate nujno poznati, da lahko sestavite veljavno oporoko.

Informiran.si - Kaj morate vedeti o darilni pogodbi?

Informiran.si - Darilna pogodba - Kako podariti avtomobil ali hišo...?

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!