Vprašanje:

Pogodba o dosmrtnem preživljanju. Oče - sin. En dedič izpuščen iz tega, brez njegove vednosti. Kakšne so možnosti?
 

Odgovor:

S pogodbo o dosmrtnem preživljanju se pogodbenik (preživljalec) zaveže, da bo preživljal drugega pogodbenika ali koga drugega (preživljanca), drugi pogodbenik pa izjavi, da mu zapušča vse premoženje ali del premoženja, ki obsega nepremičnine in premičnine, ki so namenjene za rabo in uživanje nepremičnin, s tem da je njihova izročitev odložena do izročiteljeve smrti. 

Pogodba je dvostranski posel med preživljalcem in preživljancem, ki mora biti sestavljena v obliki notarskega zapisa. Da pogobo stranki skleneta, ne potrebujeta soglasja, niti jima ni potrebno seznaniti ostalih dedičev.

Dediči lahko pogodbo izpodbijajo, v kolikor je pogodbo sklepala oseba z omejeno pravno sposobnostjo, če če preživljalec ni izpolnil svojih pogodbenih obveznosti, če je prišlo pri sklenitvi pogodbe do napake volje (sklenitev pod prisilo, grožnjo, prevaro, zmoto), če je prišlo do napake v obličnosti.

MojMaliPravnik
Brezplačni pravni odgovor

POZOR: Navedene informacije ne predstavljajo ali nadomeščajo konkretnega pravnega nasveta in so zgolj informativni pripomoček, glede katerega ponudnik ne jamči odškodninsko ali kako drugače. Odgovor je pripravljen na podlagi omejenih informacij in omejenega razumevanja in seznanjenosti s konkretno zadevo, okoliščinami in dejstvi, ki lahko vplivajo in so lahko pomembni za posamezno zadevo, ter glede na takrat veljavno zakonodajo. Zato ga ne gre jemati kot nadomestek konkretnega pravnega nasveta v konkretni pravni zadevi. V primeru potrebe po pravnem nasvetu, je potreben podrobnejši pregled zadeve s strani pravnika. V ta namen pa lahko uporabite tudi možnost Individualnega pravnega nasveta.

Pomagali smo že mnogim...:

 


Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u in spremljaj najnovejše objavljene nasvete, ter ugodnosti in popuste za naše Facebook fane...

Všečkaj MojMaliPravnik.net na Facebook-u!